Povestea trofeului-coroană de la Năstase-Țiriac Trophy spusă de creatorul Ioan Nemțoi, omul cu lucrări expuse și la centrul McLaren

Redactor:
Andru Nenciu
Redactor:
Bitescu Wili
Povestea trofeului-coroană de la Năstase-Țiriac Trophy spusă de creatorul Ioan Nemțoi, omul cu lucrări expuse și la centrul McLaren
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Bulgarul Grigor Dimitrov, principalul favorit al turneului, luptă împotriva  campionului ediției precedente, Lukas Rosol (Cehia), pentru trofeul BRD Năstase-Țiriac Trophy
  • Finala de simplu se dispută duminică, de la ora 15.00, pe Terenul Central de la Arenele BNR
  • 2014 este al treilea an consecutiv în care BRD Năstase-Țiriac Trophy oferă un trofeu diferit campionului din proba de Simplu
  • Open-ul bucureștean este la ediția cu numărul 22.

Cele două trofee realizate de Ioan Nemțoi pentru BRD Năstase-Țiriac Trophy cu un design modern sunt o pată de culoare printre trofeele din circuitul masculin. Trofeele din 2013 și 2014 arborează culorile caracteristice turneului de la București: roșu, negru, alb și înlocuiesc vechea Cupă de Cristal, luată acasă de Gilles Simon, în 2012.

49 dintre cele 66 de trofee oferite cânștigătorului, în proba de simplu, de turneele din circuitul ATP sunt în culori tradiționale ale cupelor: 34 argintii, 7 aurii și 8 cristal transparent.

Nadia Comăneci, în ultima zi a turneului din 2013 Foto: Cezara Paraschiv

Ioan Nemțoi, artistul plastic care semnează trofeele de la Open-ul bucureștean a dezvăluit pentru ProSport secretele colaborării cu tenisul românesc.

Cum a început colaborarea cu BRD Năstase-Țiriac Trophy?
Ideea unui trofeu pentru turneul Țiriac Trophy s-a născut cu 10 ani în urmă, la propunerea domnului Țiriac, idee care mi-a plăcut și m-a provocat totodată. Că oricare altă lucrare a mea și această „sculptură trofeu”, concepută special pentru acest eveniment,  poate fi un proiect pentru o lucrare monumentală care poate înnobila un spațiu public contemporan.

Care este povestea trofeului din acest an și ce reprezintă?
Coroana, trofeul  BRD Năstase-Țiriac Trophy 2014, este simbolul învingătorului într-un concept modern. Inspirația vine din antichitate, de la Jocurile Olimpice, o istorie cu multe povești. I-am dat o interpretare modernă, cu o viziune contemporană, transpusă în sticlă suflată și sculptată, culoarea roșie  simbolizând viață și energie.

Și primul trofeu realizat pentru BRD Năstase-Țiriac Trophy, în 2013?
Primul trofeu conceput pentru ediția din 2013, BRD Năstase-Țiriac Trophy, este o compoziție cu 6 cercuri. Cercul este simbolul perfecțiunii și al echilibrului, repetarea lui fiind asociată ideii de evoluție și continuitate, iar dinamismul creației se regăsește în secvența repetitivă de șase cercuri, similară cu mișcarea unei mingi de tenis.

O ÎNCERCARE DE A DA FORMĂ‚ IMAGINAȚIEI

Cât timp ați lucrat la noul trofeu BRD Năstase-Țiriac Trophy, de la proiect, până la modelarea efectivă a sticlei?
Nu calculez niciodată timpul alocat pentru crearea unei lucrări, dar cu fiecare idee  și lucrare nouă duc o luptă cu mine însumi și este o încercare de a da formă imaginației.

Care au fost etapele realizării trofeului?
Din sticla topită în cuptor la 1500 de grade trebuie să sufli și să modelezi o formă, iar de aici începe efortul imens dar și entuziasmul creator. Travaliul găsirii armoniei între mijloacele tehnice și conceperea obiectului artistic este ostenitor. După suflare urmează sculptarea, tehnică asemănătoare cu cioplirea lemnului sau a pietrei, apoi șlefuirea până la perfecțiune, dând un grad de precizie întregului proces de sculptare a sticlei.  O mișcare greșită înseamnă stricarea materialului.

Cum ați descrie relația cu sticla și modelarea ei?
Sticla devine formă în mâinile unui artist atunci când acesta știe să exploateze toate virtuțile materialului, să privească prin limpezimea sticlei, când știe să exploreze rotunjimile și cavitățile, când pătrunde cu imaginația imperturbabilul, dând suflu și viață materialului.

De-a lungul timpului, ați avut mai multe „contacte” cu lumea sportului. In 2010, ați avut lucrări expuse la McLaren Technology Center, apoi a venit colaborararea cu lumea tenisului. Sunteți pasionat de sport?
Da, am avut onoarea și bucuria de a-mi expune lucrările în spațiul McLaren Technology Centre, un spațiu ultra modern, locul unde se fabrică mașinile de Formula 1. Expunerea lucrărilor în acest spațiu a stârnit dezbateri și a stimulat  atât piloții, cât și staful tehnic de la McLaren. Am fost impresionat de acest sport extrem, unde îmbinarea tehnologiei cu talentul piloților m-a determinat să urmăresc cu mare plăcere și emoție cursele de Formula 1.

Ați fost la meciurile din cadrul turneului de anul trecut?
Din păcate nu am putut fi prezent la nici unul din meciurile de la ediția de anul trecut, sper ca anul acesta să răspund invitației organizatorilor. Am avut o mare fericire văzând imaginea câștigătorului Lukas Rosol cu trofeul creat de mine, citindu-i pe față bucuria învingătorului.

Imaginea care i-a creat o stare de bine artistului. Foto: Cezara Paraschiv


Ion Țiriac are două trofee inedite care îi poartă numele în circuitul masculin

Ion Țiriac este recunoscut în lumea tenisului profesionist drept un manager inovator, „un vizionar” după cum îl caracteriza Manolo Santana, fostul lider mondial. Schimbările propuse de acesta au stârnit uneori adevărate cutremure, în special la turneul său din categoria Masters 1000, de la Madrid. în capitala Spaniei. În 2012, Țiriac a inventat zgura albastră, determinându-l pe Rafael Nadal să amenințe chiar cu boicotarea singurului turneu Master de acasă și a adus fotomodele în locul copiilor de mingi pe terenul din Caja Magica.

Românul a comandat pentru ambele sale turnee trofee inedite, cu un aspect modern, lucrate de artiști de renume. Trofeul roșu al Openului bucureștean este realizat de Ioan Nemțoi, „Brâncuși al sticlei”. Cel al turneului de la Madrid este o bijuterie placată cu aur și diamante, în forma unor rachete suprapuse, fiecare dintre ele fiind inscripționată cu numele unui jucător care a triumfat în turneele de Mare șlem, și susținând o minge aurie de tenis. Trofeul Mutua Madrid Open, oferit prima dată la ediția din 2011, este creația artistului elvețian Roland Iten.

Trofee excentrice în circuit, mai ales prin formă

În 2014 la Dubai, Federer, dar și campionii de la dublu Bopanna și Quareshi au primit trofee în formă de corabie,. În 2013, Fabio Fognini a ridicat deasupra capului, la Hamburg, un trofeu în formă de elice.


2 trofee în culori vii fac concurență trofeului de la București: cel galben-criant de la Delray Beach și trofeul imens de la Atlanta, realizat în nuanțe calde de roșu-corai, portocaliu și galben – ambele din Statele Unite ale Americii.


Cum se autocaracterizează artistul Ioan Nemțoi

„Sunt un pasionat al temelor de inspirație biblică, tema care i-a inspirat pe marii artiști din perioada Renașterii, dar care nu a fost exploatată în sticlă. Este o provocare pentru mine să reiau aceste teme într-un concept modern și să le transpun în acest material minunat care prin procesul de creație trece de la starea fluidă și incandescentă la starea solidă. Resursele vin din interior și este incredibil câte resurse găsești atunci când îți place cu adevărat și când  pui pasiune în ceea ce faci. Fiecare lucrare mă dezvăluie pe mine într-o provocare continuă pe care mi-o oferă alchimia sticlei. Sticla este ceea ce știu cel mai bine să fac și ceea ce îmi doresc să fac în continuare.”

Articol scris de Cezara PARASCHIV

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mircea Geoană, după exit-poll:
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales pentru această zi!
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales…
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×